Nieuws uit Terneuzen - Gebr. Dekker

29-06-2015 17:03

Je maakt jezelf niet wit door een ander zwart te maken.

De zomer komt er aan

Liepen we vorige week nog met dikke truien aan, het lijkt er nu aardig op dat deze echt in de kast kunnen. Je zag afgelopen dagen aan de lucht dat het weer aan het veranderen was. De warme lucht die echt terrein gaat winnen. Heerlijk! 2 weken geleden schreven we over de Nationale vluchten en de uitstraling die deze kunnen hebben. Mede door de grote aantallen met duiven. Daarbij kun je natuurlijk nog zat andere dingen bedenken als sponsor prijzen, poulegelden enz. Iets waar iedereen naar uit ziet om te winnen. Media aandacht, ook iets wat de sport wel kan gebruiken, maar dan wel in positieve zin! Kijk maar naar de Barcelona Specialisten in België Gebr. Desbuquois.

Deze mannen kwamen zelf op de Nationale TV in Belgie met de voorbereiding van hun Barcelona ploeg! Hoe mooi om te zien dat hier aandacht aan geschonken word, zelfs de Film 'Flying Home' word genoemd waar ook de duivensport mooi aanbod komt! Ook met Nationaal Chateauroux zou zoiets moeten plaats vinden. Terug in de picture en laten zien hoe mooi de sport kan zijn. Uitslagen in de kranten (wat hier in Zeeland nog wel altijd gebeurd) en een kort verhaal van de winnaar. Wie wil dat niet! Dat is motivatie verhogend voor iedereen!!

Agen-Barcelona

De duiven van Barcelona zitten al in de korven. Het zal er een worden van het zwaarste kaliber ooit denk ik. Een tempratuur van boven de 30 graden en midden op de dag je weg terug naar huis vinden. Respect hoor voor de duiven die hier doorkomen! Ik vernam net dat de NPO in overleg met de afdelingen aan het kijken is wat er gaat gebeuren voor a.s. weekend op Chateauroux en de andere vluchten. Vanavond weten ze meer! We zullen zien of het weer Code Rood word of dat de vlucht verschoven of ingekort word. Genoeg mogelijkheden. Toch beken ik eerlijk dat ik met zulk warm weer niet zo makkelijk duiven inkorft als op een 400 km vlucht met Z-W wind. De duiven moeten top zitten anders geraken ze er niet. Althans niet op de uitslag. Dat was bij ons op Agen het geval. Die duiven zaten m.i. er wel helemaal klaar voor, maar het bleek anders uit te komen! 's Avonds geen thuis. Inmiddels zijn er 4 vd 6 terug en van Pau zijn ook alle duiven thuis. Ook van Agen zijn er nog behoorlijk wat duiven achter. In het NIC hoor de ik mensen met nog 12, 8,14 enz. duiven achter! Dat geeft wel aan dat het niet gemakkelijk was. We waren dan ook niet tevreden, maar de duiven krijgen nog een herkansing!

Fontenay enQuievrain

Bijna de hele ploeg werd gespeeld op Fontenay. 26 stuks staken we in de korven, ook de late werden ingekorfd dus het aantal werd wat hoger dan gepland. Het werd net als op La Souterraine een prachtige vlucht met mooi duiven weer en overal vroege duiven. In de club werden 117 duiven ingekorfd het wer 1,2,3,6,10,17,19 enz. 11vd 26 in het Samenspel tegen 419 duiven was het 4,11,14,33 enz 8 vd 26. Provinciaal wonnen we ook weer 11 prijzen met 13,31,42 enz tegen 3.104 duiven. Het word wat saai misschien, maar Jouke kwam zaterdag weer even door de bocht met een 1e prijs. Als 2e arriveerde zijn half zus 'Rozalien' Ze hebben dezelfde vader 'Martin'. Als 3e was 'Dirk' die zich vorige week ook al op kop liet zien.

De jonge duiven

De lap vlucht waar ik vorige week over schreef verliep niet geheel vlekkeloos, om het zachtjes uit te drukken. Dat deed ons besluiten om er maar 53 in te korven voor Quievrain, omdat wij op Agen moesten wachten, werden onze jonge opgehaald en ingekorfd door Johnny en Bas, bedankt mannen! Het is altijd hetzelfde met de jongen, maar deze keer hadden we volgens mij een hoop kunnen voorkomen! Er word voor de Friezen gelost die met een heel convooi oude duiven in Quievrain stonden. Dat kan gewoon niet! Jongen die aan de dwaal gaan en dat doet het grootste gedeelte worden als nog opgeslokt door die massa. De duiven waren net los en de Zuid-Hollanders gooien de deuren ook open! Hoe is dit mogelijk!!? Waarom niet wachten tot 1 of 2 uur wanneer het toch mooi weer is. Dan zijn alle duiven over gekomen van andere afdelingen en kunnen de jongen recht op huis aan. Of ze dat doen is natuurlijk vraag 2, maar de kans dat ze aanhaken is klein. Ook de tijd dat ze kunnen vliegen is korter, omdat ze 's middags gelost worden en ze dus sneller moeten gaan zitten tegen de avond. Zo heb je meer kans dat ze 's Zondags nog terug komen. Verliezen te over in Zeeland. Of is heeft het te maken met de nieuwe lossing Noord-Zuid dus in de breedte i.p.v. in de diepte West-Midden-Oost. Ik kan het niet geloven. Melkers met de helft weg is geen uitzondering. Niet alleen in Zeeland was dit het geval, want zaterdagavond kreeg ik enkele berichtjes uit Brabant, waar het ook niet geheel vlekkeloos was verlopen. Ook gisteren in afd. 3 was het raak. Benieuwd ben ik naar het 'wonderpoeder' van de columnist in 't Spoor. Als hij op dit moment kan bewijzen dat het echt werkt en hij staat na het klokken lichten bij het lokaal is hij denk ik binnen de kortste keren uitverkocht! Zelf hebben we nog 10 jongen achter, waarvan er deze ochtend 1 werd opgegeven in een kilometer of 10 hier vandaan! Binnen gekomen toen de beste man zijn jongen ging lappen. Zo dicht bij huis en toch niet thuis geraken en bij een andere groep aan haken. Na al mijn 'geklaag' nog een positief puntje en dat is dat we met een blauw duivinneke de 1 prijs wonnen in de club tegen 326d. in de 7e tegen 981d in het Samenspel. De vlucht stond precies 50 minuten open!!

Zij komt uit een doffer van Comb. Traas (uit Zoon Charely) x Dochter 'Rita' van Gebr. Scheele. Ik heb nog nooit een jonge duif zo hard zien vallen op de eerste vlucht. Ze won met 46 meter vooruit op nummer 2! De 2e duif die een 9e prijs won werd dit voorjaar gehaald bij Danny de Voogd uit 'Zn Lowie' van W. de Bruijn x 'Daniëlla' de moeder van de 1e Sens bij Danny dit jaar.! Een nieuwe 'Young Danny'? We gaan het zien het seizoen is nog jong!

Boek

Vorig weekend las het ik het boek over Bertie Camphuis. Enkele vrienden hebben zijn levensloop op papier gezet en natuurlijk komen alle goede duiven even aan bod. Je leest het zo uit! Een duidelijk en informatief boek. Enkel min puntje is dat volgens mij de toets met het uitroepteken wel eens is blijven hangen achter behoorlijk wat zinnen! Wat er dit weekend gebeurd gaan we vanzelf beleven. Veel plezier en vergeet niet van de zon te genieten! Succes en tot de volgende.

Gebr. Dekker