Oude doos - John van Duren, Amstelveen wint NPO-vlucht Nanteuil Le Hadouin Afdeling Noord Holland (plus regio Zuid)

31-03-2015 11:23

John van Duren, Amstelveen wint NPO-vlucht Nanteuil Le Hadouin Afdeling Noord Holland (plus regio Zuid)
De een na laatste jonge duiven klassieker van de afdeling Noord Holland vanuit het Noord Franse Nanteuil le Hadouin

is gewonnen door John van Duren uit Amstelveen. John geniet in Noord Holland al vele jaren naam en faam om zijn sterke spel met de junioren. Echter tot aan afgelopen zondag wist dit in de moderne geschiedenis nog nooit zijn beslag te krijgen in de vorm van een NPO-overwinning. Vaak was John er vlakbij maar zowel met de oude duiven als met de jongen was er op NPO-vluchten met enige regelmaat sprake van 'net niet'. Tweede of derde of zoals vorige week vijfde (en zesde).
Ditmaal was echter de hoofdvogel wel voor de vriendelijke melker uit het landelijke deel van Amstelveen. Zijn 'krijgertje' de NL2014-1799522, op een bon verkregen van een andere regionale topper Cees van Lammeren (uit Bovenkerk), was alle 6004 duiven in concours te snel af. Het doffertje arriveerde om 14:56:08 uur en viel alsof het een weduwnaar was. Dit was ook wel nodig want het was echt een nipte overwinning. Met een snelheid van 1343,380 meter per minuut bleef hij de eerste opvolger van Peter Bosse uit Uithoorn om exact te zijn 24,9 centimeter per minuut voor. Bij een vliegduur van 281 minuten betekende dit een absolute voorsprong van 70 meter. In tijd betekent dit dat als de '522' 4 seconden langer over het traject gedaan zou hebben John wederom de overwinning aan zijn neus voorbij had zien gaan. Dat de moderne duivensport draait om kleine details blijkt maar weer eens. De derde plaats was voor Marcel van Meerveld Ouderkerk aan de Amstel 1338,954 mpm, zijn eerst aankomende duif van slechts 4 gezette duiven kwam op de absolute kop slechts een minuutje tekort.
De junioren kwamen bij John van Duren overigens prima naar huis. In afdelingsverband werden van de 46 ingekorfde duiven er 33 in de prijzen 'gedraaid'. De serie mocht er zijn: 1,5,13,40,50,74,82,90,93,120,122, 123,170,etc.
Helemaal toevallig is deze goede uitslag niet want John van Duren is misschien wel de beste jonge duivenspeler van de afgelopen jaren in de afdeling Noord Holland. Al voor hij zijn werkzaamheden op de sportvelden van de gemeente Amstelveen beëindigde was John een geduchte jonge duivenspeler, echter sinds hij alle tijd van de wereld heeft zijn de prestaties met sprongen vooruit gegaan. Vooral als de jongen eenmaal op de schuifdeur gespeeld worden gaan de prestaties schiet de naam van Duren in de afdelingsuitslag omhoog. Jaar in jaar uit eigenlijk.
Het systeem van John met de jonge duiven begint al in de winter. De jongen van de kwekers worden zo vroeg mogelijk gekweekt. Ze gaan in een apart hok. Ze worden vanaf januari uitgewend. In de tussentijd worden de jongen van de vliegers die in februari worden geboren in de tweede afdeling geplaatst en de 2e ronde van de kwekers die ook in februari geboren worden in de derde afdeling. Het uitwennen betekent niet dagen lang slenteren. Een korte periode krijgen ze de tijd maar zodra ze beginnen te vliegen worden ze onder appel gebracht. Dit zorgt er voor dat de koppel al spoedig vliegt.
Op het moment dat dit goed en wel het geval is wordt er begonnen met opleren. Vroeger was dit op 30 april omdat John dan vrij was. Tegenwoordig is het vaak al eerder (!!!). In kleine sprongetje worden de duiven weggebracht tot Boskoop (zo'n 25 kilometer). Wekelijks en soms 2 keer per week.
Zodra de afdelingsoefenvluchten beginnen wordt er ingemand. Aan alle opleervluchten wordt meegedaan. Dit jaar werden de duiven door problemen met de coli die 2 weken duurden iets minder vaak zelf opgeleerd. Dit had overigens weinig negatieve invloed al lieten de prestaties op de eerste vluchten een beetje te wensen over omdat de eerst aankomende duiven te lang bleven vliegen.
Qua voer worden de jonge opgevoerd. Aan het begin van de week krijgen ze alleen zuivering, vervolgens wordt hier super winner doorheen gemixt om aan het eind van de week te besluiten met Variamax van Mariman. Als de vluchten langer worden wordt eerder overgeschakeld naar Variamax. Alles wordt met grote precisie uitgevoerd.
Eenmaal op de schuifdeur vliegen de junioren tweemaal per dag, voor die tijd eenmaal. Het tonen voor het inmanden en het inmanden zelf gebeurt ook met grote nauwkeurigheid. Om 13:00 uur wordt de schuifdeur geopend. Vanaf 15:00 uur begint John met pakken. Dit vergt veel tijd want alle pootjes worden met vaseline ingevet om te voorkomen dat er stront aan de poten gaat zitten. Met zo'n 50 tot 60 duiven is dit een hele klus. Om 17:30 uur vertrekt John dan naar de vereniging omdat daar de werkzaamheden als inkorver om 18:00 uur starten.
Het succes met jongen duiven is dan ook geen toeval. De concurrentie kan dus ook op de laatste klassieker van uit Sens de borst nat maken.

De eerste 10 duiven van de regio Zuid.
1,6. J. van Duren, Amstelveen, 2,9. P. Bosse en Zoon, Uithoorn, 3. M. v. Meerveld, Ouderkerk a/d Amstel, 4. T. Klarenbeek, Amstelveen, 5. J. Schutte & Zoon, 7. C. Wijhenke, Amstelveen, 8. N. Buhrs, Amsterdam-Noord, 10. W. Klaverstijn Jr.
Aad Kors uit Westwoud wederom de snelste in de regio Noord.
In de regio Noord was voor de tweede achtereenvolgende week de vroegste duif en de runner up voor Aad Kors uit Westwoud. In groot verband sneeuwen de prestaties een beetje onder omdat er van de jonge duivenvluchten geen aparte uitslag wordt gemaakt van beide regio's maar binnen de regio Noord is er momenteel niemand die de duiven van Kors de baas kan. Opmerkelijk.

Aalsmeer, Michel Beekman