Postduivensport door Gert van den Bogaard - Deel 1

25-02-2016 14:23

De start, Mijn naam is Gert van den Bogaard, geboren in 1966 in Dongen. Postduivenliefhebber sinds mijn jeugd, Ik weet niet beter en zou niet anders willen. Mijn vader Karel van den Bogaard had al duiven en is een echte hobby man, als dit soort liefhebbers er niet meer zou zijn is het helemaal snel gedaan met onze hobby mijn vader geniet altijd van de duiven of ze nu vroeg of laat zijn hij is blij dat ze weer thuis zijn. Ook mijn oom Rini van den Bogaard uit Hedel heeft postduiven, met hem heb ik enkele jaren een gezamenlijk kweekhok gehad en Ik heb enkele afdelings overwinnaars voor hem gekweekt.

Hij is helemaal overgegaan naar de overnachtfond, iets wat ikzelf niet begrijp, Ik heb geen geduld voor deze vluchten. De cick die Ik kreeg toen ik een duivinnetje klokte van Moulins op zaterdagavond terwijl mijn vader naar de duivenclub was heeft iets in mij geraakt waardoor Ik nu nog steeds duiven heb, Ik heb enorm veel gehad aan de adviezen van Frans de Hoogh die helaas veel te jong is overleden, hij was mijn mentor via de afdeling brabant 2000 omdat er jeugd aangetrokken moest worden en deze moesten duivenmelker worden en vooral blijven, Frans heeft me geleerd dat duiven zachte pluimen moeten hebben en ogen die kracht uitstralen, Frans had in die tijd veel goede duiven en was een en al duif, Ik weet nog dat hij zijn plaats altijd goed schoon veegde voor een dagfond vlucht want dan konden ze komen van het NP Orgaan.

Hij had maaszand op zijn kooien en dat werd elke dag gezeefd en een keer per week werd er nieuw maaszand op de vloer gedaan, en dan zag het er prachtig uit, grit werd vaak ververst en een piksteen stond altijd op de kooi zo ook een potje met vitemineral van witte molen. Verder geen poespas, als de duiven thuis kwamen van de vlucht zat er honing in het water en verder niets, de duiven waren altijd actief en een lust om te zien hoe vitaal deze duiven waren. En als je zag hoe Frans genoot van zijn duiven en wat hij ermee heeft gewonnen. Vele liefhebbers zijn duivenmelker geworden door deze duiven. Ik heb via Frans  veel toppers ontmoet die allemaal kwamen melken, duiven bekijken in de huiskamer de ene na de andere duif werd van het hok gehaald zo zou de duivensport nog moeten zijn maar helaas. Duiven worden niet meer zomaar uit de kooi gehaald bij de liefhebbers, en het lijkt wel of ze bang zijn dat er wat mee gebeurd. Ik kan nog steeds genieten van een echte avond duivenmelken.

Via Frans de Hoogh heb ik ook Albert Verhoeven uit Goirle leren kennen, weer een topliefhebber waar Ik heel veel wijzer van ben geworden en met hem deelde Ik de passie voor de Janssen duiven, Albert was helemaal weg van deze topduiven en er zijn er veel naar Rijen verhuisd, De eerste keren dat Ik in Goirle kwam bij Albert en zijn vader Johan staan me nog altijd bij, liefhebbers een en al duif en er alles voor over hebben. Door deze duiven te vergelijken met wat we toen op onze eigen hokken hadden zitten was het snel duidelijk, de duiven maken het verschil en verder niets, bij allemaal gaat het om duiven die kopprijzen konden spelen en bijna altijd goed gebouwde duiven met krachtige ogen en vitaliteit. 

Ik  heb samen met hen een bezoek gebracht aan Arendonk, en daar werden we hartelijk ontvangen, er werden diverse duiven naar de huiskamer gehaald om te bekijken, Ik weet zeker dat iedereen daarvan genoot. Ook Louis Janssen. Ik ben heel blij dat op mijn hok deze duiven nog steeds aanwezig zijn, het zijn mooie postduiven en kunnen nog steeds goed mee. Ik heb op advies van Albert duiven gehaald bij Gerard Koopman en ben daar bijzonder mee geslaagd, zo ook het advies van albert om eens iets bij Ad Schaerlaeckens te halen heeft me geen windeieren gelegd,   Ook heb Ik samen met Jan van Engelen uit Hedel  bezoeken gebracht aan diverse topliefhebbers en bezochten we de totale verkopingen waar we de toppers in ons handen moesten houden om deze goed te bestuderen, Jan had de stambomen van de toppers in zijn hoofd zitten en  wist vaak beter dan de liefhebber waar deze duiven vandaan kwamen, de janssen duiven zaten helemaal in zijn geheugen. 

Jan en zijn vader Martin van Engelen waren de toppers in Hedel  en ook daar ging het om topduiven. Ook van hen heb Ik nog steeds goede nazaten op mijn hokken al is er nu wel een eigen stammetje van gemaakt met aan de basis onze oude 18 soort Frans de Hoogh. Gekruist met duiven van  Jan en Martin van Engelen Hedel, en deze weer gekoppeld aan de Verhoeven duiven zorgen nog steeds voor bruikbare duiven. Het  is volgens mij nog steeds zo, het draait om topduiven, Bovenstaande liefhebbers hadden allemaal een ding gemeen ze leefde voor de duivensport, en deden alles stipt op uur en tijd, en ze hadden de goei onder de pannen, En deze liefhebbers genoten allemaal van onze mooie sport. Volgens mij is dat het allerbelangrijkste.

Geniet van Uw duiven, en doe wat in je mogelijkheden ligt , spiegel je niet af aan mensen die er hun beroep van hebben gemaakt, maar relativeer het en wees trots op je duiven. Zorg dat je het leuk blijft vinden. Dan kunnen we samen nog jaren vooruit.

Tot volgende keer Gr Gert van den Bogaard

www.gertvandenbogaard.nl