Pv de Postduif in Kilder bestaat dit jaar 50 jaar - Esther Hubers

25-05-2015 08:57

Ondanks dat er weinig nieuwe aanwas is in de duiven sport, bestaat onze vereniging toch al 50 jaar. Met leden uit het dorp zelf maar ook veel leden van buiten Kilder, is het mogelijk om de vereniging zoveel jaar in stand te houden en daar zijn we als vereniging trots op.

De leden van PV de Postduif in Kilder.

50 jaar geleden vlogen de liefhebbers uit kilder  bij verenigingen in omliggende dorpen, en omdat er steeds meer liefhebbers kwamen in kilder, opperde Jo Bisselink om een eigen vereniging te starten.

Dit gebeurde samen met, Harry Wellink, Tonny Tomassen, Wim Hubers en Anton van Dillen, Willy Ebbers.

De drie nog in leven zijnde oprichters van de club.

De vereniging groeide snel en de leden stroomden binnen. Het waren de glorieuze jaren in de duivensport. De verhalen van toen zijn nog steeds leuk om te horen.

Er werd toen gezamenlijk op de duiven gewacht op straat, vooral op de julianaboom waar er in 1 straat maar liefst 9 liefhebbers zaten.

Er was toen nog tijd voor een praatje en een geintje alles (leek) gemoedelijker toen, ook al was de concurrentie er onderling natuurlijk wel.

Word er tegenwoordig België en Frankrijk gevlogen, toen was het ook Duitsland en Engeland, en uit de verhalen blijkt dat, dat de echte zware vluchten waren.

In de 50 jaar dat de vereniging bestaat zijn er veel liefhebbers gekomen en gegaan, en helaas hebben we van vele afscheid moeten nemen. Maar we mogen met trots zeggen dat er in de vereniging verschillende goede liefhebbers gevlogen en nog steeds vliegen. Verscheidene keren is Kilder op teletekst beland en dat heeft ons mooi op de kaart gezet.

Er is ook veel verandert in die 50 jaar, waar er vroeger met de hand geklokt werd met een gummy, is er nu het elektronische klokken, wat volgens de oudere garde niet echt een verbetering is aan de gezelligheid, samen klokken stellen en klokkenbanden uitlezen blijft voor hun toch iets wat bij de sport hoort.

Met de jaren is de sport ook duurder geworden en commerciëler, waardoor helaas nieuwe leden uit blijven. Maar dat is niet alleen in onze vereniging zo dat is in heel Nederland. En dat is heel erg jammer want het is een geweldige sport.

Daarom is het ook belangrijk dat wij als "jongeren" de sport hoog houden en de verhalen van vroeger laten voortleven.

De leden van Postduif Kilder zijn de oprichters van toen heel dankbaar dat ze een vereniging zijn begonnen en dat wij in ons dorp de sport kunnen beoefenen.

Het 50 jarig jubileum zal dan ook gevierd worden met een leuke feestavond. En we hopen er nog vele jaren bij te kunnen voegen.

Esther Hubers

Pv de Postduif - Kilder
Array