Reportage Anton Vloedmans - Brunssum

05-11-2015 09:45

Antoon Vloedmans uit Brunssum zegeviert op de NPO Junioren Derby Gien

in Limburg Totaal en Nationaal winnaar in Sector I

De afsluitingsvlucht van het jonge duivenseizoen, de NPO Junioren Derby vanuit Gien, werd voor de jonge duiven wederom een lastige en zware vlucht. Er werd besloten om 8 uur te lossen met een zuid tot zuid-oosten wind en goed zicht op de losplaats. Doch op de vliegroute en tijdens de aankomsten van de duiven werd het of was het zwaar bewolkt en op vele plaatsen waren er al buien en elders kwam het hemelwater met bakken uit de lucht. En tijdens dit alles wakkerde de wind aan. Dit zorgde ervoor dat er weliswaar hoge snelheden werden bereikt doch het werd een zware vlucht en de prijzen stonden op vele plaatsen meerdere uren open. In Limburg waren 2.912 duiven ingemand terwijl er in sector I in totaal 13.816 in de manden zaten. Gezien de zuid-oostelijke wind zou men de snelste duiven kunnen verwachten aan de westkant van de sector doch ze zaten aan de oostkant en wel in het Limburgse. De eerste gemelde duif kwam van Wiel Bastiaans uit Noorbeek, n.l. 11.44. Edoch zou ze niet de snelste zijn. De snelste van het hele konvooi zat uiteindelijk bij Antoon Vloedmans aan de Touwslager in Brunssum.

Verrast

Antoon (Toon ) was die morgen aanwezig bij een gezellig onderonsje bij voorzitter Math. Raeven uit Brunssum. De duiven van de natoer vanaf Rethel moesten na twaalven gaan komen, dus toog Toon huiswaarts om alles in gereedheid te brengen. Thuis aangekomen sloot hij het systeem aan en maakte een beetje voer aan. Het was even voor twaalven. Plots riep zijn echtgenote Ria vanuit de veranda dat er een duif op het huis was geland. "Ja, het zal wel" liet Toon zich ontvallen. En inderdaad er was een duif aangekomen. Toon die de duiven van Gien nog helemaal niet op dat tijdstip had verwacht deed kalm aan. Hij dacht dat het wel een nakomer van eerdere weken was. Ze kwam toch vrij snel binnen en toen het display van het klokje aangaf dat het er een van Gien was, sloeg het hart een keer over en had hij het even niet meer. Nergens was iets bekend of gehoord en dan een duif al zo vroeg thuis. De meldpost was ook nog niet direct bereikbaar en eenmaal de melding gedaan, bleek er nog niets bekend te zijn. Hij werd niet echt serieus genomen en dacht dat het een grap was. Toon is wel tien keer gaan kijken op het display of het wel klopte. Zijn tweede duif kwam 26 minuten later en wint de 13e in de afdeling. Dit gaf al aan dat het een lastige vlucht zou worden en veel duiven verregend hun hok bereikten.

Later werd de vroege aankomst bevestigd en toen braken opnieuw spannende momenten aan. Zou er een overwinning in de afdeling of sector I in zitten? Toen hij officieel bericht kreeg van de NPO was het hek van de dam. Zijn telefoon stond rood en de deurbel werd heel vaak ingedrukt om een bloemetje af te geven. Hij klokte zijn winnende duif om 11.53.46 uur op een afstand van 433.598 km. Dit gaf een winnende snelheid van 1854.833 m/min. De aankomsten verliepen op heel veel plaatsen traag en het duurde enkele uren eer de prijzen waren verdiend. 's Avonds waren er nog heel wat achterblijvers te betreuren. Toon had er 45 mee en wint in de afdeling Limburg 12 prijzen, n.l. 1-13-197-210 etc. tegen 2.912 d.

 

"Isa"is de naam van de nationale winnares en het is een blauwe duivin met ringnummer Nl15-1081374. Ze had een pennetje geruid en liet zich moeilijk beoordelen. Een echt karakterduifje. Ze werd ingemand op het deursysteem en mocht voor ze de mand inging bij haar doffer. Tot nu had ze twee prijzen gewonnen t.w. Rethel 170e (1323 d) en de 38e Epernay (1043 d) in SS Combinatie 90 om nu voor de nationale eer te gaan. Vader is de Nl10-2049054 en is rechtstreeks van Gerard en Piet Lindelauf uit Vijlen.

Gr Vader:   "De Bleke" welke een zoon is van "Het Mirakel"  (Kleinzoon Wonderboy) x "Het Pareltje" (Dochter Wonderboy). Gr. Moeder: "Angel Eye", 4e Prov. Asduif Dagfond en is uit "De Adonis" (kleinzoon Wonderboy) x "Dochter 273", moeder van het Goudklompje - in een week 11e Nat Blois (33.709 d) en 10e Nat. Perpignan (5410 d). 

Moeder is de Nl10-1998690 en is afkomstig van Winand Limpens uit Schinnen Gr. Vader: "Donkere Jennekens" van Peter Jennekens uit Spaubeek hierin het soort van o.a. Hub Pustjens en Harry Reijnders.

Gr. Moeder:  "De 228" een duivin afkomstig van Theo Lehnen uit Nettetal (De). Hierin het soort van Gerard Koopman en lijn Fieneke 5000 van Flor Vervoort.

 

Een gezamenlijk kweekhok

Toon, thans 56 jaar, zit al vanaf zijn jeugd tussen de duiven en speelde indertijd met vader Hein in een vader zoon combinatie in de machtige CC Zuid. Ze behoorden al vele jaren tot de kampioenen en het vele eremetaal in "Toon's Duiventil" zijn er het bewijs van. In 1984 wonnen ze de 1e Prov. en de 12e Nat. Barcelona. In 1998, het jaar dat vader Hein overleed wonnen ze nog de 1e Prov. en de 12e Nat. Orléans. In 1989 won Toon op zijn eigen erf eveneens de 1e Prov. en 13e Nat. Orléans.  In 2003 bezat hij de 3e beste Natoer Duif van de competitie Wie heeft ze Beter, en 7e Asduif Vitesse / Midfond The Best of The Best. Ook elders deden de duiven van Toon het goed zoals bij vader en Zoon Hendriks uit Schinveld. Zij wonnen met een duifje van Toon de 1e Prov. en 3e Nat. Orléans in 2008. Zo kunnen we nog even door blijven gaan.

 

Vanaf 1988 werd hij zelfstandig liefhebber en op zijn huidige adres aan de Touwslager in Brunssum bouwde hij het eerste jaar een drietal kotjes op het erf en vloog er met slechts vijf jonge duiven op.

(zie foto). Een van die duiven "Kwiekie" was zo tam dat ze hem overal volgde, zelfs binnenshuis. Ze werd als jong zelfs duifkampioen van het toenmalige bolwerk de CC Zuid. Voor ze kon worden geklokt landde ze steeds op het hoofd van Toon. Een jaar later bouwde Toon een hok bestaande uit drie afdelingen voor de kweek- en vliegduiven en ernaast een hokje alias rennetje voor de jonge duiven.

Gezien zijn vroege dienst als slagersgezel was hij niet in de gelegenheid om 's morgens de duiven te verzorgen. Hierin vond hij hulp bij zijn echtgenote Ria, eveneens uit een duivenmelkersgezin, die deze taak van de verzorging in de morgenuren jarenlang op zich nam. Helaas constateerde men enkele jaren geleden bij haar een gevoeligheid voor duivenstof en mocht ze niet meer in aanraking komen met de duiven. Na wikken en wegen werd besloten om de duiven enkel in de middaguren te verzorgen. Daarbij is de deur naar het hok toe vlak bij de ingang van het huis en werd er besloten om de kweekduiven welke aan deze kant van het hok zaten te ontruimen. Maar wat dan met de kweekduiven? Toon was al heel wat jaren goed bevriend met Rob van de Ven uit Hoensbroek en samen kwamen ze tot een oplossing. Er werd overeengekomen om een gezamenlijk kweekhok op te bouwen op het erf van Rob.

Rob had op zijn kweekhok zijn oude soort bestaande uit duiven van Smolderen uit Turnhout en Brouwers en Zn uit Grevenbricht. Daar voegden ze duiven bij van o.a.

- Gerard en Piet Lindelauf uit Vijlen. Zie afstamming van de winnares van Gien

- Sjir Caubo uit Brunssum uit diens Koopmans duiven

- Enkele rechtstreekse Leo Heremans duiven uit de lijnen van o.a. "De Olympiade"en "De Jan"

- Winand Limpens uit Schinnen. Zie afstamming van de winnares van Gien

- Hub Jongen uit Brunssum

 

Uit de gezamenlijke kweekduiven is de eerste ronde voor Rob en gaat de tweede ronde naar Toon. Deze koppelt zijn 16 koppels vliegduiven zodanig dat de jongen welke hij hieruit kweekt even oud zijn als de tweede ronde afkomstig van het gezamenlijke kweekhok. Zo heeft hij dan een 60 tal jonge duiven voor eigen spel. Als ze goed eten en drinken worden ze verduisterd van 18 tot 8 uur.

De jonge duiven worden na de langste dag bijgelicht tot ca. 23 uur en dit tot de laatste vlucht in de nareis.

Opleren van de jonge duiven begint een 4 tal weken voor de eerste vlucht en een keer per week wordt er gereden tot een afstand van ca. 30 km. Tussen de vluchten wordt er niet meer gelapt.

De jonge duiven mogen samenblijven tot Toon merkt dat er zich genoeg koppeltjes hebben gevormd om ze dan te scheiden en voor enkele weken op de deur te spelen. Ook probeert hij het territoriaal gedrag een beetje aan te wakkeren door b.v. een schotje tussen de zitplaatsjes weg te nemen. Het hok van de jonge duiven is gezellig ingericht en biedt vele hoekjes om koppeltjes te motiveren.

De week voor Gien waren alle jonge duiven nog mee geweest naar een navlucht van 150 km en ze kwamen goed af. Daarna mochten ze weer samen blijven en konden nog een nestje gaan maken om zo gespeeld te worden tot de laatste vlucht van de nareis.

 

De oude duiven worden op totaal weduwschap gespeeld zoals het overal wordt toegepast. Voor het inmanden een kwartiertje samen en na de vlucht enkele uurtjes. Ze gaan alle weken mee tot en met de dagfond vluchten.

De verzorging van alle duiven vindt dus alleen in de namiddag plaats. Om 14 uur gaan de doffers los voor een uurtje ongedwongen trainen. Dan zijn de duivinnen aan de beurt voor een uur en aansluitend de jonge duiven. Voor alle groepen geldt 'trainen en binnen'. Geen duiven laten slenteren op de daken van de buren om geen overlast te bezorgen en de buren niet tegen zich te krijgen.

 

Ruimengeling en Snoep

Antoon heeft t.a.v. het voeren van zijn duiven veel overgenomen van zijn vader. Dit hield in dat er veel kleinzaad aan te pas komt. Het hele jaar door krijgen de duiven een mengeling welke voor de helft bestaat uit een ruimengeling en voor de helft uit snoepzaad. Daarnaast gebruikt hij in het vliegseizoen nog een zuiveringsmengeling. Alles van de fa. Natural

In het begin van de week wordt er zuivering en snoep gemengd (elk de helft) en de laatste twee dagen ruimengeling en snoep. Als het een zware vlucht zou worden wordt daarbij tevens een mix van korrels (Natural) - hennep - pindas - en oude kaas gegeven.

Bij thuiskomst zit er elektrolyt en druivensuiker in het water en krijgen ze weer de mix van korrels-hennep-pinda's en oude kaas. Om de andere dag krijgen de oude en jonge duiven een resp. twee stengels witlof op het hok. Hier zijn ze dol op. Grit wordt elke dag ververst en af en toe gaat de Beute korrel ook in de bak.

 

Gezondheidperikelen

Tijdens het broeden, geeft Toon een geelpil van dr. Boskamp. Voor zowel de oude als jonge duiven volgt hij al vele jaren met volle tevredenheid het systeem van Belgica de Weerd en dit houdt in dat voor het seizoen de oude of jonge duiven een 7 daagse kuur met BS wordt gegeven gevolgd door vijf dagen Orni Speciaal of WN Rood. Daarna gaat hij op controle bij de veearts. Tijdens de vluchten is er de dag na de vlucht BS in het water voor 1,5 dag. De dag voor ze de mand in gaan een dag WN rood of BelgaTai. Op dinsdag BoniSGR van Boskamp en op woensdag looksap van Kreutzer in het water.

Tenslotte

Toon behoort al heel wat jaartjes bij de kampioenen van zijn samenspel CC 90. Momenteel staat hij bovenaan voor het generale kampioenschap eerst-geklokten en is hij midfondkampioen oude duiven geworden in de Combinatie '90. Doch een dergelijke nationale overwinning behalen was al heel lang een gekoesterde droom. Deze droom werd nu werkelijkheid en je kon ten huize van Toon en Ria proeven dat er iets geweldigs had plaatsgevonden. Toon en Ria van harte gelukgewenst.