Stedelijk Oss - Mari van Schoten speelt 1e en 2e op Laon

29-06-2015 08:18

Mari van Schoten, de liefhebber die zijn duiven nog op een oude manier laat binnenkomen,


Toen ik hier kwam en hoorde dat Mari zijn duiven via het raam binnen laat en ze dan nog moet vangen om zijn duiven te constateren geloofde ik mijn oren niet.  Want hoe kan iemand op zo'n manier 1e en 2e op laon in stedelijk spelen? Fantastisch in mijn ogen.

IMG_0597

Mari is besmet geraakt met de duiven sport toen zijn oudste broer in 1968 duiven ging houden. Dat werd allemaal nog serieuzer toen zijn andere broer het overnam en werd er vanaf toen samen gespeeld. De gebroeders vingen in 1982 een duifje op van een man uit Eindhoven met alleen maar klak duiven. Het duifje werd opgegeven en de liefhebber was zo blij en zij tegen Mari kom hier maar wat jonge halen, dat werd toch niet zomaar gedaan, maar omdat het jaar slecht was met de duiven werd er toch een ritje Eindhoven gepland. Eenmaal daar gekomen konden ze alle ongeringde jongen uit de nesten meenemen en dat gebeurde ook. Met die jonge werd gekweekt en zeer goed gevlogen, en deze duiven zitten nog steeds voor een klein deel in de stam. De afgelopen jaren werden er nieuwe duiven gehaald bij niemand minder als Adriaan Boeijen, en met succes want de stam van Mari en zijn broer bestaat nu voor ruim 90 % uit duiven van Adriaan.

IMG_0594    

Voor het seizoen brengen de duiven allemaal een jong groot, waarbij ze na 10 dagen broeden een geel kuur krijgen van 6 dagen wat vervolgens tijdens de vluchten iedere 3 weken herhaalt word met een kuur van 1 a 2 dagen, ze krijgen ook 1 keer in de week duiven thee van versele laga met een eetlepel honing erbij en als laatste wordt er knoflook in het water verstrekt wat soms wel een week erin kan blijven staan.

IMG_0596

Nadat de jonge er af gaan, worden de duiven op klassiek weduwschap gezet, en wordt er deelgenomen op de vitesse , midfond vluchten. Ze trainen hier 2 keer daags vrijwillig dus zolang als ze willen. Zodra ze vallen is het wel gelijk na binnen en niet slenteren over de pannen. Maar wel alles op uur en tijd los zo ook de jonge, die op de natoer alleen de korte vluchten krijgen want Mari is van mening dat de snelheid er dan beter opblijft. De jonge worden wel verduisterd nadat ze 2 weken van de nest afzijn, tot de langste dag.

Qua voeding wordt er in het begin van de week een eigen mengeling gevoerd. Bestaand uit paddy , gerst en een beetje snoepzaad, en dit wordt gevoerd zoveel ze lusten, want er blijft niks liggen want dan wordt er gestopt. Aan het eind van de week wordt dit vlieg rood van mariman.

Mari bedankt voor de leerzame middag. Vooral met dat raam dat was indrukwekkend voor mij, want had zoiets nog nooit gezien of gehoord.


 Willem Tiellemans

Bron: duivenvaria.nlArray