Uit de oude doos - Reportage Paul de Poorter uit Axel door Frederik Dekker

07-09-2015 14:11

1e Midfond Hok  en 1e Asduif Midfond jong in Afd. Zeeland.

Op een maandagmorgen in februari ben ik op bezoek bij Paul de Poorter in Axel. Axel ligt onder de rook van Terneuzen en kent nog een redelijk grote duivenclub.  De Poorter is ook wel bekend als 'Mister Orleans' want deze vlucht wist hij al meerder keren op zijn naam te schrijven en dat altijd met de jongen duiven. Ook met de oude duiven kan hij prima prestaties neerzetten. Zo won hij afgelopen jaar nog de 1e provinciaal Gien. Als je Paul noemt zeg je eigenlijk ook direct Rosita. De vrouw van Paul is namelijk ook erg actief met de duiven. Zeker nadat bij Paul dit voorjaar een duivenlong werd vastgesteld. De helft van de duiven werden geruimd en de vraag was of hij nog wel door zou kunnen gaan. U leest het goed... was want Rosita heeft zo'n 70 procent van de verzorging op zich genomen. Wanneer we later die ochtend het duivenhok in gaan beschermd hij zich dan ook met een overall en stofkap op. Hopelijk kunnen ze dit samen nog lang volhouden!


Een stukje geschiedenis

De inmiddels 54-jarige de Poorter rolde op zijn 12e in de duivensport. Zijn buurman, André Arens, moest vaak naar het buitenland voor zijn werk en dan mocht Paul de duiven verzorgen. Even later had hij ook een hokje van 1m bij 1m en daar zaten 4 duifjes in. Dat dit hokje groter moest worden is natuurlijk vanzelfsprekend en toen hij 14 was schonk een liefhebber hem een hok van 4 meter. 2 jaar later kregen de senioren hun eerst 'domper' te verwerken want Paul werd Kring kampioen en dat voor een jonge kerel die tegen het grootste geweld van Zeeland speelde! Sinds 2007 zijn ze neer gestreken op de Sasweg, net buiten Axel. Een mooi huis met ruime tuin en een prachtig uitzicht op de Kreek en bossen voor hun huis. De tuin bied dan ook ruimte aan zo'n 16 meter hok. De hokken werden overigens niet nieuw gebouwd, maar mee verplaatst vanaf hun vorige woning.  Het wonen 'op de buiten' heeft ook nadelen, want ook hier komt meneer de kromsnavel regelmatig op bezoek. Het is zelf zo dat de liefhebbers in Axel eventueel hun eigen duiven zien worden opgegeten in de broedkast van de slechtvalken. Deze broedkast hangt aan de watertoren in Axel en is voorzien van een webcam. Jaarlijks worden er tal van ringen terug gevonden! Een spijtige zaak!  De stam duiven werd opbouwt met duiven van B. Peters uit Venlo en Bastian Marteyn. Er werden bij beide melkers 10 duiven gekocht en hieruit werd een eigen stam gevormd. Natuurlijk word er regelmatig een bonnetje gekocht of een duifje geruild met verschillende sportvrienden. Zo ook met Prosper Baetens uit Lokeren waar ook de moeder van de 1e Asduif Midfond vandaan komt. Verder werden er ook duiven geruild met Martin de Poorter , wat overigens geen familie is, toen hij nog de programma vluchten speelde. Zo kwamen er vooral duiven uit de 'Superscheel' die het formidabel deed bij Martin en afkomstig was van Gebr. Scheele. Paul zegt: " Ik probeer een duif te kweken die 400km achter elkaar kan sprinten, zulke duiven wil ik op de hokken."

Hokbezetting


 

In de tuin staat, zoals eerder al gezegd, 16 meter hok. Op de hokken zitten 18 weduwnaars en tussen de 50 en 60 jonge duiven. Op een ander hokje zitten nog 4 kweekkoppeltjes. De jonge duiven hebben beschikking over een grote ren naast het hok. Deze ren is bijna hetzelfde ingericht als het jonge duiven hok, alleen is het gehele voorfront open. De jongen zitten heel de dag van 9u tot 17u. in de ren. De hokken werden overigens nog aangepast, nadat deze geplaatst waren. Er kwamen namelijk nog wat ramen in het dak om de zon wat beter toegang tot het hok te geven. De kweek start in Axel begin december. De eerste ronde van de kwekers word onder voedsters gelegd. De 2e ronde mogen de kwekers zelf groot brengen. De vliegers worden pas een maand later gekoppeld. Dat was dus begin januari dit jaar. Paul had zijn jongen namelijk voor het eerst in zijn duivensportcarrière bijgelicht. Dit was ook wel noodzakelijk door het lange seizoen met de jonge duiven. Maar door het bijlichten waren nog niet alle duiven klaar met hun pennen stoten en dat vind Paul wel belangrijk. Nadat de weduwnaars hun jongen hebben groot gebracht worden ze weer gescheiden en komen voor het seizoen nog 5 dagen bij elkaar. Ze worden dan opgeleert tot 40 km in 4 a 5 stappen. De duiven gaan pas mee wanneer Paul denkt dat de weersomstandigheden goed genoeg zijn voor de duiven. In het begin van het seizoen trainen ze 1x per dag en dit voor een uur. De hokken worden 1 uur afgesloten, maar de duiven worden niet weg gejaagd wanneer ze vallen. Paul: "Die houden zich in dat uur zelf wel bezig". Als het eenmaal mei is komen ze wel 2x per dag buiten voor een training. De duivinnen worden nooit getoond voor de vlucht. 15 min. de broedschotel is voldoende. Bij thuiskomst mogen de duiven bij elkaar blijven totdat Paul terug komt uit het lokaal en dat kan soms wel eens even duren.......

30 gram voer per dag. Altijd!

De duiven krijgen dus altijd 30 gram voer per dag, behalve de dag voor de inkorving dan krijgen ze het dubbele. Het voer bij Paul bestaat uit Mariman Sport en dit voor de hele week. Eind van de week krijgen ze nog wat snoepzaad. Er word wel een paar procent P40 korrel door gemengd. Verder krijgen ze altijd Grit en de Bak Allerhande van Paloma. Dit krijgen de doffers altijd in hun bak gevoerd en zijn ze werkelijk verzot op, aldus Paul. Een vast medisch schema heeft hij niet, maar in november krijgen de duiven voor 5 dagen een geelkuur en half maart krijgen oud en jong de prik tegen paramixo. De duiven worden niet meer behandeld tegen parathyfus, waar dit eerst wel het geval was. De jonge duiven krijgen tot april kweekvoer en daarna word overgeschakeld op Gerry Plus en tijdens de vliegperiode ook Mariman sport.  In 2014 had Paul maar 1 week last van de Coli. Hij heeft ze toen 2 dagen laten vasten en daarna ging het weer de goede kant op. Paul zegt: "Goed zitten = afblijven van medicijnen". Elke maandagochtend krijgen de duiven gelegenheid tot het nemen van een bad.

De jonge duiven

In 2013 raakt Paul 40 van de 80 gekweekte jonge kwijt. Hij zal gedacht hebben dit gaat mij niet nog eens gebeuren, want dit jaar leerde hij ze zelf veelvuldig op en bracht ze 3 keer tot 40 km. Toen raakt hij er bijna geen kwijt. Wanneer de jongen gescheiden zijn, blijven ze bij elkaar tot 2 weken voor de eerste Midfond vlucht. Ze trainen 1 maal per dag en worden af toe gelapt tussen de vluchten door. Op mijn vraag waarom Paul zo enorm kan uithalen op de Midfond vluchten krijg ik het volgende antwoord:  Wanneer de jongen gescheiden zijn komt er altijd een enorme vorm piek. 2 dagen later trainen zijn duiven dan 2uur onafgebroken en zit er enorm veel 'gang' in de duiven. Paul zegt dan ook. Scheiden is een boost geven aan mijn duiven. Toch korft hij zijn duiven rustig in, want ook de jongen worden vooraf niet getoond, maar zo van het hok gepakt. Wel mogen ze tot zondagochtend bij elkaar blijven.  De selectie gebeurt hier door de mand en dit vooral bij de oude duiven(minstens paar keer in de 1e 10). Jonge duiven krijgen nog wel eens een kans als ze altijd gezond zitten en er goed uitzien.

Resultaten

Mister Orleans schreef inmiddels 6 keer  deze vlucht op zijn naam en dat alleen met jonge duiven! Dit jaar werd hij dus 1e Asduif Midfond in de afdeling, maar hij schreef ook het hokkampioenschap op zijn naam. De duivin welke voor dit Asduif kampioenschap zorgde is de 14-3407671 en prachtig kras duivinnetje met een geel oogje in haar pientere kopje. Wat mij opviel aan deze duif, en overigens aan al de duiven bij de Poorter, was de enorme zachte/vettige pluim van deze duif! Haar vader is de 13-394 en won zelf al eens een 1e prov. Gien, 8e prov. Lorris enz. (Soort R. Herman x H. de Mul). De moeder is een duivin van de eerder vernoemde Prosper Baetens. Zij is van 2011, maar Paul heeft nooit met deze duif gevlogen. Ook haar nest zusje deed het goed met een 5e prov. Gien! Zelf won de 14-671: 1e Lorris 338d. 16e Gien 2.882d.; 55e Meaux 4.855d.

Afsluiting

Het waren gezellige uurtjes in Axel. Mensen met het hart op de juiste plaats! Ze staan dan ook altijd klaar voor anderen en verrichten beiden veel werk in de duivenclub. Ze hebben gedacht in mogelijkheden en niet in beperkingen in huize de Poorter. Duiven bestand halveren, Rosita die heel veel werk overneemt en ze staan hun mannetje weer! Het is jullie van harte gegund! Proficiat met jullie resultaten en veel succes a.s. seizoen!

Frederik Dekker