Van de Wal en Winkel - Drachten winnen met Róan's Best 1e van 4245 duiven.

30-06-2015 08:31

Comb. van de Wal en Winkel - Drachten           

Afgelopen zaterdag mochten we het genoegen smaken van de 5e overwinning in de club. Dat dit ook meteen de 1e prijs in district 2 van afdeling Friesland96 zou worden hadden we natuurlijk nooit gedacht. Ten eerste vliegen er in dit district geweldige liefhebbers als Poortvliet, Mantel, Soepboer, Elzinga en Bosma maar ten tweede zijn onze duiven ook een beetje wisselvallig.

We zaten lekker achter huis samen met een duivenvriend die zelf geen duiven mee had. Toen we op de meldsite van onze afdeling de hoogste snelheden zagen in het zuiden van de provincie wisten we dat voor 15.35 een duifje geklokt moest worden om de tot dan toe snelste te kunnen houden. Toen echter 3 minuten later om 15.38 onze eerste geklokt werd hadden we nog geen andere zien vliegen. Nu zegt dat niet alles met een lichte zijwind maar toch is het wel een redelijke indicatie.

Langzamerhand kwamen er meer meldingen en elke keer lag de snelheid lager dan die van de 290. Uiteindelijk bleek het dus goed voor een eerste tegen 4245 duiven en een 13e tegen 10.802 duiven in de afdeling.


De 290 gaat door het leven als Róan's Best. In 2013 is het zoontje van Romke overleden na een zware periode van ziek zijn. Eind 2013 is hij met een duivenvriend (dezelfde die zaterdag bij ons was) bij Berth Knaven geweest om een door hem gekochte duif op te halen. Na een paar gezellige uurtjes zei Berth: Kijk die doffer daar heb ik terug gekocht van mijn eigen veiling. Neem maar mee. Doordat wij in die periode net het hele verhaal met Róan hadden en daardoor weinig duiven hadden zitten kwamen we een doffer tekort op het kweekhok dus u begrijpt dat we dit gebaar erg waardeerden. We hadden allemaal tranen in de ogen toen ik zei dat het wel duidelijk was wat zijn naam moest worden. Namelijk: Róan.

Róan's Best, 1e 4245 duiven en 13e van 10.802 duiven Afdeling Friesland.

De moeder hebben we gekocht op een bonnenverkoop in Buitenpost. Het is een duivinnetje van E.A. Dijkstra. Dit was toen in november een jong van een week of zes. Voor de meesten was dit veel te jong voor die tijd van het jaar maar we hebben haar lekker laten uitgroeien. Gelukkig hebben beide duiven ons daar nu op deze manier voor bedankt.

Ik krijg zelf kippevel van dit verhaal met deze prachtige overwinning door Róan's Best. Ik hoop dat ze jullie nog vele mooie momenten gaat bezorgen in de toekomst. Heel veel succes en op naar de volgende.

Ray Jonker